Tragisch letterwoord als merknaam? Gonna have a bad time

Niet zo gek lang geleden ging er een Gentse onderzoeksgroep gebukt onder de naam ‘C.R.E.A.T.I.V.E.’. Waarvoor elke letter stond, ontgaat me even. Dit was alleszins het logo, dat voor zichzelf spreekt.

creative

Jammer genoeg zijn we aan de KU Leuven in hetzelfde bedje ziek. Letterwoorden als Toledo (TOetsen en LEren Doeltreffend Ondersteunen), KONDOR (Kwaliteitssysteem inzake ONDerwijs Ontwikkelen en Realiseren) en het recente COBRA (COöperatief werken aan Reflectie over en Actie in onderwijs, waarbij de nodige Checks en Balances zijn ingebouwd) doen vermoeden dat er een voltijdse stafmedewerker belast wordt met de ontwikkeling van steeds nieuwe afkortingen. Desgevallend stel ik mij graag kandidaat, van zodra deze functie vacant wordt. Ik bedoel maar… COBRA klopt niet eens!

Tragisch

Vandaag spotte ik in mijn thuisdorp een nieuwe knaller van formaat: European Underground Research Infrastructure for DIsposal of nuclear waste in Clay Environment, oftewel Euridice, een Europees project voor de berging van nucleair afval. Sommige afkortingen zijn werkelijk voorbestemd, nietwaar? Toch hoop ik dat deze ‘nomen’ geen ‘omen’ inhoudt. Toegegeven, Euridice bekt best lekker, maar is het wel verstandig om het meest omstreden aspect van kernenergie te koppelen aan een Griekse tragedie?

Het verhaal van Orpheus en Euridice is zoals zovele Griekse vertelsels een waarschuwing tegen hoogmoed. Je weet wel: gewone mensen die het te goed naar hun zin hebben, zich een god wanen of goddelijke krachten oneigenlijk inzetten. Dat lijkt me toch ook niet meteen een opportune invalshoek voor kernenergie…

In een notendop is dit het verhaal van Orpheus en Euridice:

 • Jongen kan mooi zingen
 • Jongen wordt verliefd op meisje
 • Meisje sterft
 • Jongen is verdrietig
 • Jongen reist naar Onderwereld
 • Jongen smeekt om leven van meisje door mooi te zingen
 • Onderwereld is all like:

 • Onderwereld stemt in, op voorwaarde dat jongen niet omkijkt naar meisje tijdens reis uit Onderwereld
 • Jongen is bezorgd en kijkt toch om
 • Meisje verdwijnt in Onderwereld
 • Jongen sukkelt in depressie en houdt niet meer van andere meisjes
 • Meisjes zijn kwaad en vermoorden jongen

Moraal van het verhaal: depressie is nog steeds een groot taboe.

Enkele details uit deze vertaling zijn mogelijk relevant voor het Europese project in mijn thuisdorp. Eerst en vooral: Euridice sterft. Ze sterft. Dood. Hier had toch al een eerste kleine alarmbelletje kunnen afgaan. Ten tweede: Euridice sterft twee keer. Dood en nog eens dood. Er zijn maar weinig Oud-Griekse personages die haar dat nadoen. Ten derde: Euridice sterft door een beet van een adder. “Slechts een nietige wond had zij aan haar hiel“, maar dat kleine wondje (schrammetje, scheurtje, barstje,…) volstond ruimschoots om de boel om zeep te helpen. Ten slotte: iedereen die in aanraking komt met Euridice, sterft, althans na verloop van (halfwaarde)tijd.

Dieper en dieper

Net als het project zelf getuigt de communicatie van een diepe, grondige aanpak. De pret stopt namelijk niet bij Euridice. Het ondergrondse laboratorium dat Euridice bemant, heet ‘High Activity Disposal Experimental Site’, oftewel HADES, heerser en belichaming van de onderwereld. Zo’n rechtlijnige, consequente corporate communicatie is een zeldzaamheid en dient toegejuicht te worden. Ook wat betreft ‘search engine optimization’ is dit een schot in de roos. Zoekterm “Euridice Hades” levert wel degelijk relevante afbeeldingen op.

Hades 2

Klein minpuntje is evenwel dat de afbeeldingenlijst – met onder meer een gezellige groepsfoto van het onderzoeksteam – wordt opgeleukt met dramatische prenten uit de oorspronkelijke mythe.

Hades1

Forum

Ik maak mij echter geen illusies. In de wereld van kernenergie heb ik aan niemand lessen te geven; niet in kernenergie, maar evenmin in efficiënte communicatie of de klassieke studies. Het getuigt namelijk van diepgaand inzicht in beide domeinen, wanneer een belangenvereniging voor kernenergie zichzelf omdoopt tot een ‘forum’, verwijzend naar de Romeinse marktplaats, hét ontmoetingscentrum voor open discussie. Letterwoorden verzinnen op basis van mythes is relatief onschuldig. Zelf mythes gaan creëren, dat is al iets hoogmoediger.

Geschreven door  Master in Artistic Application of Reflections Through ElaboratioN

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s