Hoekjes met een hoek af: de campus sociale wetenschappen

renoveren

Ja, Guido, ja! Renoveren is het verleden eren. Zo telt de campus sociale wetenschappen enkele hoekjes die niet helemaal lijken te passen in het hedendaagse masterplan. Hoekjes, die niet rijmen met het grote geheel. Hoekjes, waarover men op een vergadering waarschijnlijk besloten heeft om ze te… nou ja… goh…

Ik koester die hoekjes met een hoek af. Koestert u even met mij mee? Hmmm, dat klinkt haast erotisch. “Hey baby, zal ik jou eens lekker koesteren?”

Euh, anyway…

Trappen

gang2 lift-kapot

Wij sociale wetenschappers, zijn dol op trappen. Het hoofdgebouw telt vier trappenhallen. Maar opgelet: geen enkele trappenhal bedient elke verdieping. Dolletjes, hè! De Noord-Westelijke trappenhal (foto) komt nog het dichtst in de buurt en biedt op zijn minst toegang tot alle bovengrondse niveaus. Deze hal beschikt ook over de plezantste lift van het land, (die helaas recentelijk werd gesloten voor het grote publiek).

Decanengang

gangnaarniets

Deze gang leidt naar niets. Of ja, er hangt een foto van alle voormalige decanen van onze faculteit. Een renoveerbetoon als het ware. (Hèhè, renoveerbetoon. Jawel, Maarten, laat die maar staan. Geniaal ben je. Ge-ni-aal!)

Trappen (bis)

gang1 gang1buiten gang1kelder

Wij sociale wetenschappers, worden werkelijk WILD van trappen. Maar opgelet: geen enkele trappenhal komt uit in de nieuwe inkomhal. Zo scheert de Zuid-Westelijke trappenhal rakelings langs de voorgevel. Neen, inkomhallen verbinden aan trappenhallen, dat lijkt ons weinig opportuun. Ook is de trap naar de kelder afgesloten. Naar verluidt worden daar de kapotte praktijkassistenten gearchiveerd.

Toiletten, overal toiletten

toiletten2toiletten1

Wie zoekt, die vindt. Wie niet zoekt, ook. Het is onduidelijk hoeveel toiletten onze faculteit huisvest en waar die zich allemaal bevinden. Daarom hangt het hoofdgebouw ook vol met sanitaire wegwijzertjes, zoals bovenstaand bordje dat u leidt naar een bijzonder toilet voor dames en… andersvalide kabouters. De minst gekende toiletten zijn niet bijster hip, maar wel goed onderhouden en vooral, weinig gebruikt. Koesteren, die handel!

Luchtsluis

handicap

Over andersvalide kabouters gesproken, de gerenoveerde faculteit is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De inkomhal is bereikbaar via de lichte helling met haarspeldbocht (links in foto). De daaropvolgende luchtsluis met twee zware klapdeuren (rechts) vormt evenwel zelfs een uitdaging voor niet-andersvaliden*.

Trappen (ter)

gang3 schuifdeuren

Nee, echt joh, trappen zijn de max! De Noord-Oostelijke trappenhal fungeerde als centrale ingang tijdens de renovatiewerken. Een ietwat ongelukkige keuze, omdat de schuifdeur vaak dienst weigert. Hoeveel keren ik al nonchalant ben voortgelopen. Neen, ik wou niet binnen, hoor. Just passing by, haha! (Blijven wandelen, Maarten, gewoon blijven doorwandelen, desnoods een blokje rond).

In deze trappenhal kan je bovendien de lift nemen naar de legendarische tussenverdieping Nul-B:

lift0B

Ja, verder is er ook niets aan. Je kan ook niet door die deur of zo. What you see, is what you get.

Je kan met diezelfde lift ook naar de volgende etage:

lift1

Maar verder dan deze kamer kom je daar ook niet. Tja, wat doe je eraan?

Trappen (quater)

gang4

De Zuid-Oostelijke trappenhal is met voorsprong mijn favoriete trappenhal (ja, ik heb een favoriete trappenhal). De trap biedt enkel toegang tot de tweede, derde en vierde verdieping. Hieronder zie je de eerste verdieping met een venster dat uitkijkt op de bibliotheek…plant. Op de bibliotheekplant.

gang4verdiep1gang4verdiep1-2

En hieronder zie je het gelijkvloers met uitzicht op de nieuwe inkomhal. Letterlijk ‘op’ de inkomhal, dus.

gang4verrdiep0gang4verdiep0raam2

Op niveau min één geraak je buiten (foto onder). Zo’n dingen verzin je niet! Opnieuw, je komt niet uit ‘in’ de inkomhal -we zijn niet gek-,  maar er vlak langs. Met al die verwarde mensenstromen errond vormt de inkomhal het bruisende hart van onze faculteit.

gang4exit

CUO-tuin

tuin-cuo

Over niveau min één gesproken, dit is de tuin van het Centre for User Experience Onderzoek. Hier werken experten rond gebruiksvriendelijkheid en aangename ervaringen en zo.

Ceci n’est pas une porte

deuropslot

Soms biedt het verleden ook mogelijkheden die we niet wensen te benutten. Wilt u naar de vergaderzaal achter deze deur? Geen probleem, u loopt gewoon de gang rechts uit, hoekje om, trap naar beneden, de bibliotheek in (personeelskaart inscannen), trap omhoog in de bib, de “Researchers’ Zone” binnen (personeelskaart inscannen), dan naar links, even zwaaien naar de doctorandus die onderzoekt doet naar lepragemeenschappen en dan bent u er.

Trappen (quinquies)

trap

Trappeeeeeuuuh!!

Besluit

Het moge duidelijk zijn, ik ben trots op onze faculteit. Ik juich de doortastendheid toe, waarmee men het verleden wist te verankeren in de architectuur van onze gebouwen. Ik ben oprecht dankbaar voor het minutieuze behoud van historische charme. Die groene campustuin, dat moderne leercentrum voor studenten, het uitgebreide studentenrestaurant-slash-evenementenhal, de meer dan aangename kantoren en alle andere moderne onderwijsfaciliteiten die er nog niet waren toen ik student was,… wel, die neem ik er dan graag bij.

Epiloog

kelder

TRAPPEEEEEEEEEUUUUUUHHHHH!!!!!!!!!

*Alle gekheid op een stokje: aan de voorkant is een automatische deur voor rolstoelgebruikers, die ook door niet-andersvaliden gretig wordt gebruikt.

**Ik doe het hoofdgebouw onrecht aan door het enkel te hebben over de B- en C-vleugel. De A-vleugel is voor mij namelijk relatief onbekend terrein. Wist je trouwens dat de A-vleugel vroeger de B-vleugel was en omgekeerd? Nogmaals: ik verzin dit niet, mensen!

ABC

Advertenties

One thought on “Hoekjes met een hoek af: de campus sociale wetenschappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s