Wolven, de Vlaamse crimi, het perfecte slachtoffer

Snapshot_20121204

Beste makers van Wolven,

Het spijt me. Echt waar. Maar ik moet die verdomde writer’s block eens gaan doorbreken en een Vlaamse crimi te kakken zetten leent zich daar nu eenmaal wonderwel toe.  Al is het dan wat plat gebeuk op een makkelijk doelwit, en al is de schrijfspier wat van haar soepelheid verloren, het moet nu eenmaal zo.

Oké, lichten uit, inspirerend muziekje aan de oren & here we go!

Het liep al finaal mis bij…

Een hologram? Echt? En dan nog zo één dat Star-Trekkige pfioew-geluidjes maakt? Dat is zo futuro-retro dat ik plotsklaps zin krijg om Robocop nog eens in de videospeler (ook behoorlijk retro) te duwen. Jullie zijn vast zo van die coolerds die bij een Powerpointpresentatie ook zo van die racewagengeluidjes implementeren bij de dia-overgangen, niet? Maar terug naar de essentie. Een hologram? Zo uit zo’n klein gaaf piramidisch blokje? Pas op, hologrammen bestaan. Alleen heb je daar een heuse installatie voor nodig, maken die dingen bovendien veel lawaai en kan je er hoogstens een belabberd vlindertje mee projecteren. Een hologram, mensenlief…

Een stereotype komt nooit alleen

Dus we hebben de stoere flik (check), de bevallige assistente (check), de frigide hoge pief (check), Gene Bervoets (check, dubbelcheck), de excuus-allochtoon (check) en een heel lelijke, dus superslechte Rus (en Russen zijn an sich al heel gemeen!). Ja, en Pieter Embrechts die geen blijf weet met zichzelf (maar daarover zodadelijk meer). Wedden dat Axel uit pure wanhoop (want de madam is ondertussen ontvoerd) onder de lakens duikt met de bevallige assistente? ’t Is hem gegund, die Lotte Pinoy is geen misse, ook al heeft ze het kapsel van een achtjarig jongetje. Zij komt daarmee weg. Weet je wat pas een verrassing zou zijn? Dat Axel stiekem homo zou zijn. En de allochtoon ook. Ho maar, dan zou de diversiteitsmeter van de openbare omroep plots hoge toppen scheren! De tijd is rijp; zelfs de slechterik uit de laatste James Bond gedraagt zich expliciet dubbelzinnig in het bijzijn van zijn rivaal. Maar ik vrees ervoor. Neen, ik denk dat Lotte het zitten heeft.

“Halt”, riep ze. “Halt!”

Vraag aan de wereld. Heeft er iemand ooit al een politieagent ‘halt’ horen roepen? Lotte deed het. Misschien kunnen we dat ook beschouwen als stereotype doorbrekend. Al had ze dan ook kunnen zeggen:’Ik heb je bij de lurven gegrepen, jij gemene boef!’ En hij dan:’Ach, sodemieter op, vuile smeris!’ Kijk, dit is algemeen aanvaard Ondertitelingsnederlands (en natuurlijk aanvaardt Word dat woord niet; krijg de klere, rood golvend lijntje!). Maar wanneer we dit omzetten naar gesproken Nederlands, verliest uw serie wat aan geloofwaardigheid. Ja, zelfs nog na het hologram. De enige die iet of wat naturel het vervloekte tussentaaltje hanteert, is Axel. De rest praat me iets te algemeen Nederlands voor een serie zo ruw dat die werd aangekondigd.

Pdum tssj

En die oneliners…what….the…..FUCK? Ik citeer er eentje. Een wasserette wordt ervan verdacht ingezet te worden als witwasoperatie. Zegt de excuus-allochtoon (ja sorry, zijn naam ontglipt me nu even): “Wedden dat we waspoeder gaan vinden?”

(stilte)

(nog meer stilte)

Mja bon, over die one-liners moet dus toch eens goed nagedacht worden. We zijn Woestijnvis gewend, hè mensen! En in het verlengde daarvan zijn de acteerprestaties… ofwel plat ofwel karikaturaal. Opnieuw is Axel de enige die ik geloof, maar da’s enkel omdat die zichzelf speelt. Gene Bervoets geloof ik nooit, tenzij misschien in een kookprogramma (en in Loft vond ik hem ook wel heel sterk). Lotte gaat er ook nog mee door, maar de rest speelt toneeltje. Een toneeltje met slechte one-liners, een akelig gekuisd taaltje en een dozijn stereotypes.

O ja, en een hologram. Een hologram, mensenlief…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s