Op een slechte dag helpt Facebook niet, de kakapo wel

Als vandaag aanvoelt als een dikke, dampende drol op een zwoele, zonnige donderdagnamiddag in het midden van een zielloos, gebetonneerd pleintje uit een zoveelste  stadsvernieuwingsproject,… dan verlicht een bezoekje aan Facebook zelden de zeden. De meeste Facebookers delen immers enkel hun ‘bright side of life’. De weinige zieltjes die het aandurven een zaag te spannen over die kleine momentjes van wanhoop, krijgen doorgaans weinig substantiële respons met een zwijgspiraal tot gevolg. Je zou haast denken dat ieders leven behalve het jouwe leest als een onverdeeld succesverhaal. En als iedereen succesvol is, kan de truc voor het leven toch niet zo moeilijk zijn, wel? Wat doe je dan in godsnaam verkeerd? Neen, als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, ben je gedoemd om op datzelfde been Facebook te doorwandelen. Als je je werkelijk ook maar een klein beetje beter wilt voelen, moet je jezelf eens informeren over de kakapo, ’s werelds stomste vogel, slachtoffer van evolutie en menselijke inmenging.

Pabegaaid

De kakapo is een papegaai uit Nieuw-Zeeland. Een papegaai is doorgaans een prachtige zangvogel. De kakapo is een lelijk groen geverfde uil van omstreeks vier kilo. Misschien vandaar dat die zich enkel ’s nachts durft te vertonen. In het geval van de kakapo impliceert die vier kilo (te vergelijken met een zak patatten van vijf kilo (een beetje minder (maar dat spreekt voor zich))) dat het beest ergens in de evolutie de kunst van het vliegen heeft ingeruild voor een gezapig bestaan op twee poten. Daarmee is het de enige papegaai die niet kan vliegen. Lekker uniek.

Sexytime

Ook uniek is dat de kakapo (wat een stomme naam ook eigenlijk, hè) de enige ‘vluchtloze’ vogel is, waarbij de mannetjes elkaar rechtstreeks beconcurreren tijdens paartijd. De vrouwtjes (zelf even lelijke wezens) kunnen dan het minst gezapige, minst lelijke exemplaar uitkiezen. En als die setting je nog niet in de juiste stemming brengt, moet je eens luisteren naar de lokroep. Een papegaai, zou je denken, zal wel een indrukwekkende zang produceren om die ene Ugly Betty over de streep te trekken. Hopelijk valt Ugly Betty op het gsm-in-trilstand-achtige type. Geloof het of niet, maar dat geluidje is hoorbaar binnen een straal van één kilometer. Straffe gsm, nietwaar? En dat is zowat de hoofdactiviteit van meneer de kakapo (echt, die naam…).

Here come the mammals!

Op zich is die luide lokroep geen probleem, want er zijn geen natuurlijke vijanden. Tenminste, dat was de situatie voordat de mens voet aan wal zette en allerhande ongedierte introduceerde in Nieuw-Zeeland. Tja, je zal maar geëvolueerd zijn tot een lelijke, dikke, luide papegaai die niet kan vliegen wanneer er plotsklaps katten, honden, ratten en hermelijnen op je eiland worden gedropt. Je zou denken: laat dat beest dan in vrede uitsterven, maar ook dat noodlot is de gedateerde papegaai niet gegund. Een handvol reddingsprogramma’s later en de kakapo waggelt nog steeds gezwind rond belachelijk te wezen. En dat telkens 90 à 120 jaar lang. Want o ja, de kakapo is de trotse bezitter van één van de hoogste leeftijdsverwachtingen in het vogelrijk. Negentig jaar lang in trilstand vrouwtjes ervan overtuigen dat schoonheid vanbinnen zit, in de hoop dat er geen roofdieren in de buurt zijn die die mening delen. Ik voel me al een pak beter!

Pokerface

Misschien overdrijf ik, maar soms vind ik de feelgood-only atmosfeer op Facebook een spijtige zaak. Moet ik altijd aan imagomanagement doen, omdat ik toevallig een aantal professionele contacten in mijn vriendenlijst heb staan? Is het gepermitteerd om af en toe eens te melden dat ik even geen fut meer heb in ‘Het leven zoals het is: Maarten Corten’? Mag ik soms een foeter-Youtubefilmpje delen met de wereld? Of moet ik altijd een pokerface opzetten, zodat mijn tijdlijn ook in een later professioneel leven blijk geeft van een betrouwbare, stabiele werkkracht? Is een goed humeur publiek wenselijk en een slecht humeur eerder privé-goed? Of zoals ik laatst op Twitter gooide:

Advertenties

One thought on “Op een slechte dag helpt Facebook niet, de kakapo wel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s